Vad är Diabetes? Vilka är Tecknen Hos Hundar?

I. Vad är Diabetes?

Diabetes mellitus, normalt förkortat diabetes, är ett tillstånd som visar sig när kroppen inte kan använda sockerarter i form av glukos.

Kroppens celler kräver glukos som nödvändigt bränsle för energi. Normalt, efter att maten äts, bryts vissa näringsämnen ner till glukos. Glukosen absorberas sedan av blodomloppet genom tarmarna och kanaliseras genom din kropp. Nivåerna av glukos i blodet styrs normalt av insulin, ett hormon som skapas i bukspottkörteln.

Insulin är ansvarigt för tillförseln av bränsle i kroppen. Insulin är en grindvakt som kontrollerar vilka celler som får glukos från blodomloppet för att ge bränsle till deras kroppar.

Om det inte finns tillräckligt med insulin i kroppen, eller om nivåerna av glukos byggs upp och blir för höga, kan detta utlösa ett tillstånd som kallas hyperglykemi. När blodsockret når en viss nivå börjar det rinna ut i urinen och dra in stora mängder vatten samtidigt. Detta kallas glukosuri. Människor och djur som lider av diabetes tenderar att dricka oftare.

Diabetes är när det inte finns tillräckligt med glukos som transporteras till cellerna i en hunds kropp. Med otillräcklig energi kan cellerna inte fungera smidigt. Kroppen börjar bryta ner vävnader och vävnad blir svält. Detta kan leda till viktminskning, vilket ofta är förknippat med diabetes. Dessa vävnader bryts sedan ner av kroppen så att de kan användas för att göra socker i din lever.

Typ I och typ II diabetes är de två huvudtyperna av diabetes hos människor. Typ I-diabetes orsakas av otillräcklig insulinproduktion i bukspottkörteln. Typ II-diabetes är motsatsen. Kroppen kan inte svara på insulin på ett hälsosamt sätt. Denna distinktion tillämpas även på diabetes hos hundar, men skillnaden är mindre tydlig bland djur än människor.

Typ I-diabetes är den vanligaste typen hos hundar med diabetes. De kommer att behöva insulininjektioner dagligen för att kompensera. Typ II-diabetes, som är vanligare hos överviktiga eller äldre hundar, är mindre vanligt.

Vad orsakar detta tillstånd i första hand då?

II. II.

Orsaken till diabetes hos hundar är oklar, även om de flesta experter är överens om att genetik spelar en grundläggande roll.

Att noggrant övervaka diabetes hos hundar är nyckeln eftersom det kan leda till en tvättlista över andra hälsokomplikationer om den inte hanteras och behandlas på rätt sätt.

Vad kan du göra för att avgöra om din hund har diabetes?

7 Tecken På Att Din Hund Har Diabetes

  1. En överdriven törst
  2. Kissar oftare än normalt
  3. Extrem hunger
  4. Matt hud och päls
  5. Visionsproblem
  6. Gå ner i vikt trots att man äter normalt
  7. Stelhet eller svaghet

1 Överdriven törst

Om din hund är överdrivet törstig hela tiden är detta en vanlig markör för diabetes, och det är nära kopplat till nästa symptom

2) Kissar oftare än normalt

Polyuri är termen för ökad urinering.

Diabetes orsakar ofta överdriven törst. Föga överraskande, ju mer din hund dricker, desto mer kommer den att kissa. Den onda cirkeln fortsätter, eftersom ytterligare vätska leder till mer urinering.

Polyuri uppstår när blodsockret rinner över från din hunds blodomlopp till hans urin. Resultatet är en ökning av urinering genom att dra vatten med sig.

3) Extrem hunger

Omättlig hunger är känd som polyfagi. Detta är ett symptom på obalanserade insulinnivåer.

4) Matt hud och päls

Diabetes hos hundar kan orsaka hud- och håravfall, så det är viktigt att behandla diabetes tidigt. Detta uppstår när hundar är uttorkade och pälsen börjar tunnas ut och tappar sin lyster. Fjällig hud och mjäll är sannolikt.

Goda nyheter! Insulinbehandling kommer att förbättra detta mer på det nedan.

5) Problem med synen

Katarakt kan bildas hos hundar med diabetes, vilket gör att de löper ökad risk för blindhet.

Ibland kan blindhet vändas genom att ta bort den onormala linsen. Om detta misslyckas klarar de flesta blinda hundar sig bra på grund av deras förbättrade hörsel- och luktsinne.

Detta kan inträffa i alla skeden av diabetes och kan ske över natten eller under flera månader.

6) Gå ner i vikt trots att du äter normalt

Viktminskning hos hundar har många orsaker, diabetes bland dem.

Diabetes kan diagnostiseras om din hund går ner i vikt trots att den äter normalt.

Obehandlade fall av diabetes hos hundar kan få kroppen att börja bryta ner fett och muskler, vilket leder till en viktminskning.

7) Stelhet eller svaghet

Om du ser att din hund ser stel ut eller kämpar för att lägga sig, kan detta hända som ett resultat av en glukosbrist i hans muskler.

Du kommer att kunna identifiera tecken och symtom på diabetes hos hundar så att du blir bättre rustad att övervaka Rover för dessa varningstecken.

Hunddiabetes kan hanteras effektivt, vilket är de goda nyheterna. Vi kommer att beskriva vad du bör göra avslutningsvis.

III. Hunddiabetes: Hur Behandlas Det?

Först måste du boka tid för att ta din hund till veterinären. Veterinären kommer också att kunna kontrollera andra hälsotillstånd. Urinkulturer kan användas för UVI-testning, och blodprover kan upptäcka hälsotillstånd hos äldre hundar.

Din veterinär kommer att bekräfta en diagnos efter att ha hittat konsekventa tecken på glukosuri och hyperglykemi.

Efter diagnos kommer din veterinär att ordinera din hund en typ och dos av insulin att börja arbeta från.

Insulin måste ges genom injektion. Nålen är liten, så du bör inte uppleva några hakar när du administrerar den.

Det finns ingen standard insulinbehandling. Därför måste du justera insulindosen och typen för din hund. Var tålmodig och flexibel.

Dieten kommer att spela en roll för att behandla din hunds diabetes också. Vi visar dig den bästa dieten för diabetiska hundar här och vi har också några praktiska tips om att hitta den bästa diabetiska hundmaten om du har fastnat.

Du kommer behöva:

  • Rutinundersökningar på regelbunden basis
  • Blodprov
  • Urinprov
  • Hur man hanterar vikt
  • Övervaka din urinering, dryck och aptit
  • Insulininjektioner
  • Potentiella kostförändringar

Diabeteshantering hos hundar bör handla om att hålla din hunds blodsockernivå inom ett normalt intervall. Att låta dessa glukosnivåer bli för höga eller för låga kan vara potentiellt dödligt för din hund.

Det finns ingen enskild behandling som fungerar för alla hundar. Din diabetikerhund kanske inte kan använda det som fungerade för din väns hund.

Daglig motion är att rekommendera om du har en hund med diabetes. Om du har några frågor om hur du får din hunds träningsprogram att passa deras ålder, vikt, ras eller allmänna hälsa, kontakta din veterinär.

Överväg att sterilisera honhundar med diagnosen diabetes.

Beroende på instruktionerna från din veterinär ska insulininjektioner administreras antingen en eller två gånger dagligen. Dessa bör ges på full mage.

Regelbundna tester kommer att göras för att bestämma nivåerna av blodsocker och urinsocker hos din hund.

Överdosering av insulin är ett allvarligt tillstånd som kan vara dödligt. Dessa är:

  • Uttalad aptitförlust
  • Skakningar
  • Svaghet
  • Anfall

Betrakta dessa symtom som en nödsituation och kontakta din veterinär omedelbart för råd.

Symtom på överdosering av insulin är nära besläktade med symtom på underdosering av insulin, så gör inte ogodkända ändringar i frekvensen eller doseringen av insulin för din hund.

IV. Slutsats

Hundägare vill inte veta att deras hund har diabetes. Men efter att ha läst den här guiden kommer du att få en bättre förståelse för hur diabetes ser ut, hur du känner igen den och hur du hjälper din hund att hantera den.

Så länge du regelbundet rådgör med veterinären, håller dig till ett schema med insulininjektioner, hanterar din hunds vikt och gör nödvändiga förändringar i hans diet, behöver diabetes inte förstöra ditt valpars liv. Diabetes hos hundar bör aldrig försummas eller ignoreras. En överdos av insulin kan i värsta fall leda till döden. Håll utkik efter tecken och symtom.